Garry Kasparov, najveći šahist svih vremena, veliki je prijatelj Hrvatske u koju dolazi već preko 2 desetljeća. Hrvatsku smatra svojom drugom domovinom, od 2000. godine ima kuću u Makarskoj, a prije toga boravio je na Crvenom otoku pokraj Rovinja. Svoju iznimnu podršku hrvatskom narodu dao je tijekom domovinskog rata. 1993. godine odigrao je simultanku u Zagrebu s prognanim vukovarskim braniteljima. Godinu dana kasnije odigrao je simultanku u Dubrovniku ispred Orlandovog stupa, a tu sliku su zbog iznimne medijske propagande zabilježile sve veće svjetske TV postaje.

21. srpnja 2012.godine povodom 20. godine ljetovanja u Hrvatskoj i 100. godišnjice postojanja Hrvatskog šahovskog saveza, Garry Kasparov je odigrao dobrotvornu simultanku u Splitu. Među suparnicima pronašli su se Severina, Igor Štimac, Stipe Božić, Damir Škaro, Petra Martić, Joško Berket i Željko Szabo, gradonačelnici Kaštela i Vukovara, Robert Pauletić… Glavni cilj manifestacije održane pod pokroviteljstvom Grada Splita, a u organizaciji Zlatka Klarića, jest promicanje projekta “Šah uz školu”. Projekt će omogućiti učenicima osnovnih škola učenje igranja šaha po modelu Šahovske Zaklade Kasparov.

U istu svrhu Kasparov je odigrao simultanku 2014. godine na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Protivnici su bila djeca, mlade nade hrvatskog šaha, kao i poznate osobe iz javnog života – između ostalih novinar Tihomir Ladišić, proslavljeni Dinamov igrač Slaven Zambata, političar Slavko Goldstein, poznati karatist Vjekoslav Šafranić… Povod manifestacije je bila odluka MZOS-a da podrži aktivnosti na promoviranju šaha kao izvanškolske aktivnosti u sredinama u kojima djeluju šahovski klubovi po modelu Europske šahovske zaklade Kasparov.

Zagreb, 19.07.2014 - Sah: Poznati sahist Gari Kasparov je odigrao simultanu partiju saha s poznatim osobama

Početkom 2014. godine Garry Kasparov posjetio je hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića s kojim je odigrao partiju šaha.
Josipovic-Kasparov (1)

Svoju briljantno orkestriranu Uvertiru 1812 Čajkovski je napisao u slavu pobjede ruske vojske nad Napoleonom i francuskom u bitci kod Borodina. Skladba je klasični hit i non-stop se svira na svjetskim pozornicama. U cijeloj se skladbi isprepliću tema prelijepe ruske pjesme i Marseljeza. Na kraju se bore, a pobjedu ruske teme označavaju u pucnji topa na samom kraju skladbe, slaveći ruskog cara. Te sam se skladbe sjetio kada me u Uredu prošle godine posjetio jedan od brojnih careva ruske kulture, sporta i znanosti, nenadmašni šahovski prvak i politički disident te borac za demokraciju Gari Kasparov. Dobio je hrvatsko državljanstvo i kandidaturu za predsjednika FIDE. Ipak, ona druga Rusija bila je jača, nije izabran. Zaigrali smo i partiju šaha. Na moje, izgleda i njegovo čuđenje, izdržao sam čitava 33 poteza prije nego što sam morao predati partiju. Nakon partije ostavili smo šah i nastavili razgovor uz kavu. U jednom je trenutku Kasparov zatražio komad papira i olovku. Ispisao je cijelu partiju koju smo odigrali, potpisao je i dao mi je kao uspomenu. Kaže, i njemu se događalo da previdi figuru, izgubi važnu partiju. Sjetim se te epizode i utješim se kako su i puno, puno veći igrači od mene gubili.
   Predsjednik Ivo josipović (Kolumna Allegro barbaro)

 

27. veljače 2014. godine Kasparov je dobio hrvatsko državljanstvo. Povodom toga došao je u Banske dvore susresti se s premjerom Zoranom Milanovićem. MUP mu je, na preporuku Ministarstva branitelja, odobrio državljanstvo jer je Kasparov tijekom Domovinskog rata bio na hrvatskoj strani, o čemu je javno govorio.

garryopatijaU veljači 2014. godine u uredu gradonačelnika Opatije održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, šahovski as Gari Kasparov i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić sa zamjenicima Marinom Gašparić i Fernandom Kiriginom. Teme konferencije bile su informacije oko projekta “Šahovska akademija u Opatiji” i projekta “Šah u škole”. Nekadašnji šahovski prvak svijeta Kasparov, oduševljen je Opatijom kao europskom destinacijom u kojoj vidi potencijale za razvoj šahovskog sporta kroz otvaranje akademije, ali i kao jednog centra koji bi bio rasadnik talenata, odnosno prostor u kojem bi se od  kvalitetnih učitelja mogao učiti šah, no to bi bilo mjesto i na kojem se djeca prvenstveno mogu družiti.

2014. godine Garry Kasparov kandidirao se za predsjednika FIDE kao hrvatski predstavnik.

3. siječnja 2015. godine Kasparov se sastao s ministrima Predragom Matićem i Vedranom Mornarom. Ministar Vedran Mornar i Gari Kasparov su dogovarali detalje oko primjene programa za učenje šaha. Projekt provodi šahovski klub „e4“ čiji je Kasparov član.kasparov-matic-mornar

Garry Kasparov, odigrao je 19. kolovoza u Domu hrvatskih branitelja, Pula šahovsku simultanku na 15 ploča s osobama iz javnog života i predstavnicima škole šaha. Domaćin ovog susreta je Grad Pula, dok je organizator simultanke Šahovski klub “e4”, a sav prihod od događaja uplatit će se u Zakladu za razvoj šaha i provedbu programa “Šah uz školu”.KASPAROV SIMULTANKA jumbo
cropped-glava-copyGarry Kasparov, osim promicanja šahovske edukacije i koristi od igranja šaha, svojim dolaskom obogatit je Međunarodni šahovski turnir za mlade u Splitu – Adriatic 2015. Sponzor turnir je Šahovska Zaklada Kasparov i ChessBase. Osim turnira za juniore i kadete, održat će se i prezentacija šahovske platforme KCF koja je glavni alat projekta “Šah uz Školu”.

kasparov_mornar

 

Kasparov se u splitu susreo s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Vedranom Mornarom. Na svoj Facebook profilu Kasparov je napisao :

Imao sam velik sastanak u petak u Splitu s Vedranom Mornarem, hrvatskim ministarom znanosti, obrazovanja i sporta o pokretanju šaha u obrazovnom programu uz potporu Šahovske Zaklade Kasparov. Mi smo na dobrom putu! Tijekom svih mojih putovanja za promoviranje mnogih vrijednosti šaha kao dinamičnog obrazovnog alata, prijem je gotovo uvijek vrlo pozitivan. Glavno oklijevanje nije da je to igra, jer se šah univerzalno poštuje. Nije da će koštati školu novaca, jer je šah vrlo jeftin. Jedina stvar je, koliko konzervativnu tendenciju ima svaki pedagog, političar i roditelj kada je riječ o obrazovanju. Primamo nužnost inovacije i nove tehnologije u svakom aspektu našeg života, ali neki još uvijek kažu obrazovanje je previše važno da se eksperimentira. Kažem suprotno, obrazovanje je previše važno da se ne bi uvodile inovacije. Ne možemo si priuštiti da ostavimo iza sebe našu djecu tijekom tih kritičnih godina za učenje, a stare metode nisu dovoljne u ovom razdoblju brzih promjena, društvenih mreža i kreativnog rješavanja problema. Šah može biti veliki element za premošćivanje tih svjetova u obrazovnom okruženju, i veliko je zadovoljstvo upoznati se s nekim poput ministra Mornara koji razumije potrebu za korištenjem alata 21. stoljeća u susret izazovima 21. stoljeća – čak i s drevnom igrom!
   Garry Kasparov (Garry Kasparov Facebook)